Laatste nieuws


Oktober 2012

WIFI internet beschikbaar


Meer nieuws »


Contact informatie


Email

info@bunakenbeachresort.com


Telp/sms

+62 (0) 813 4001 7575 (Erny)
+62 (0) 813 4003 7657Tripadvisor

Het ResortBunaken National Park


Bunaken National Park

Het Bunaken National Park is een maritiem park in het noorden van Sulawesi, Indonesië. Het park is gelegen nabij het centrum van de Koraal driehoek en is een natuurlijke leefomgeving voor ongeveer 400 soorten koraal en vele vissen, reptielen en zeezoogdieren. Het park is een typisch voorbeeld van de Indonesische tropisch water ecosystemen, bestaande uit zeegrasvlaktes, koraalriffen en ecosystemen langs de kust.

Het gebied werd opgericht als een nationaal park in 1991 en behoort tot de eerste van Indonesische kweeksystemen van maritieme parken. Het beslaat een totale oppervlakte van 890,65 km², waarvan 97% bestaat uit wateroppervlak. De resterende 3% van het park is landoppervak, waaronder de vijf eilanden Bunaken, Manado Tua, Mantehage, Nain en Siladen. Het zuidelijke deel van het park bedekt een deel van de Tanjung Kelapa kust.

De wateren van Bunaken National Park zijn tot maximaal 1566 meter diep in Manado Bay, met temperaturen variërend tussen 27 en 29 °C.

Een zeer rijk koraal ecosysteem omvat het grootste deel van het Bunaken National Park, gedomineerd door rif en Barrier Reef koralen. Kenmerkend is een 25-50 meter verticale koraalmuur die wordt bewoond door vele verschillende soorten koraal. Op het landoppervlak zijn de eilanden rijk aan verschillende soorten palmen, sago, woka, silar en kokos. Onder de diersoorten die leven op het land en de stranden zijn de Zwarte Makaak, Timor Hert en Kuskus Sulawesi Beer. Het mangrove bos van het park bevat onder andere Rhizophora en Sonneratia soorten. Dit bos is ook rijk aan verschillende soorten van krab, kreeft, weekdieren en zeevogels zoals meeuwen, reigers, zeeduiven en ooievaars.

Ongeveer 100 soorten vissen leven in de wateren van het park, waaronder de keizersvis, barnsteenmakreel, gevlekte zeepaard, blauwstreep snapper, basslet en twee-gevoerde brasem van het monocle. De soorten weekdieren zijn de reuzedoopvontschelp, gehoornde helm schelpen en gewone nautilus.

Oceanische stromingen kunnen gedeeltelijk verklaren waarom het Bunaken National Park een dergelijk hoog niveau van biodiversiteit heeft. Noord-Oost stromingen stromen door het park, maar overvloedige zij- en draai-stromingen behorende bij de maancyclus worden verondersteld om een val voor vrij zwemmende larven te worden. Dit geldt met name aan de zuidkant van de halvemaanvormige Bunaken eiland, gelegen in het hart van het park. Een snorkelaar of duiker in de nabijheid van Lekuan of Fukui kan ter plaatse vele soorten vlindervissen, jonkvrouw vissen, lipvissen en grondels aantreffen. De grondel, een vrij kleine vis met uitpuilende ogen en gewijzigde vinnen waarmee ze hechten aan harde oppervlakken, zijn de meest uiteenlopende, maar minst bekende groep vissen in het park.